Príprava
1 -1,5 hodiny
Náročnosť
Stredná
Počet porcií
6
Cesto | |
---|---|
170 ml | vlažného mlieka |
2 | vajíčka |
100 g | jogurtu |
1 a pol lyžice | soli |
1 lyžica | cukru |
100 g | Hriňovskej lahodnej chuti |
640 g | hladkej múky |
10 g | droždia |
Plnka | |
50 g | Tradičného Masla Koliba |
200 g | Eidam strúhaný syr Koliba |
štipka | korenie na pizuu / oregano |
1 balenie | paradajkový pretlak alebo omáčka na pizzu |
1 | vajíčko na potretie |
1 lyžica | roztopeného masla Koliba na potretie |
Príprava:
- Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku, pridáme lyžičku cukru a jednu až dve polievkové lyžice múky. Premiešame, prikryjeme nádobu a necháme na teplom mieste nakysnúť 10 minút.
- Múku preosejeme do misy a v strede si urobíme jamku. Do jamky rozbijeme vajíčka, pridáme soľ, jogurt, kvások z predchádzajúceho kroku a poriadne zmes premiešame. Pridáme Hriňovskú lahodnú chuť a miešame až kým nedosiahneme homogénne cesto.
- Veľkú nádobu namažeme trochou oleja a vložíme do nej cesto. Prikryjeme ho fóliou a necháme pôsobiť 2-3 hodiny.
- Pomúčime si pracovnú dosku, cesto rozdelíme na kúsky po asi 100g (nám vyšlo 13 kúskov), z ktorých budeme ďalej vytvárať gule. Tieto rozvaľkáme do oválneho tvaru dĺžky 25-28 cm a šírky 10 cm.
- Potrieme cesto rozpusteným maslom a posypeme oreganom alebo korením na pizzu. Nakrájame cesto vo vnútri na prúžky tak aby okraje zostali pevné, posypeme ho strúhaným syrom. Cesto začneme zboku diagonálne zakrúcať do rolády kým nedosiahneme jeden naplnený valček. Valček skrútime do tvaru skrutky tak aby nám vznikol venček.
- Takto pripravené venčeky pečieme v klasickej rúre na plechu s papierom na pečenie, pričom medzi nimi nechávame vzdialenosť 3-4 cm. Môžeme použiť rôzne ingrediencie ako paradajkový pretlak, oregano, syr.
- Venčeky zakryjeme papierom na pečenie a necháme postáť na suchom teplom mieste na 15-20 minút. Medzitým si vyhrejeme rúru na 160 stupňov. Na spod rúry umiestnime odolnú nádobu do rúry naplnenú vodou.
- Venčeky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme štipkou soli a posypeme syrom.
- Plech dáme do rúry na 10 minúť, potom zvýšim teplotu na 180 stupňov a pečieme ďalších 20-30 minút alebo kým nezhnednú.
- Venčeky vyberieme z rúry a potrieme rozpusteným maslom
- Pridať môžeme ingrediencie podľa vlastného výberu napríklad šunku, papriku alebo oravskú slaninu
- Ak by sme chceli venčeky urobiť na sladko, do cesta pridáme 5 lyžíc cukru, vanilkovú esenciu, citrónovú kôru a ako náplň môžeme použiť maslo a cukor so škoricou alebo roztierateľnú čokoládovú smotanu.
Produkty potrebné pre prípravu receptu:
Tradičné maslo 250g 82%
Je vyrábané tradičnou receptúrou zo smotany ošetrenej pasterizáciou najmenej 95°C,…
Tradičné maslo 100g 82%
Je vyrábané tradičnou receptúrou zo smotany ošetrenej pasterizáciou najmenej 95°C,…
Hriňovská lahodná chuť 200g
Zmesná nátierka je výrobok vyrobený zo zmesi smotany a rastlinného…