
60 min
Stredná
2
Ingrediencie | |
---|---|
300 g | predvarené krúpy |
50 g | čierna alebo červená šošovica |
0,5 dcl | olivový olej |
50 g | Tradičné Maslo KOLIBA |
3 ks | malé šalotky |
0,5 l | zeleninový vývar / bujón |
1,5 dcl | suché biele víno |
100 ml | smotana na šľahanie |
125 g | plnotučná Bryndza KOLIBA |
zväzok; | zelená špargľa |
1 | menšia cuketa |
prossiutto, medvedí cesnak na dozdobenie | |
čerstvo namleté farebné korenie |
Príprava:
Na panvici, najlepšie woku, si na olivovom oleji opražíme do sklovita nadrobno nakrájanú šalotku, pridáme vopred predvarené krúpy a šošovicu (tú nepredvárame) a chvíľku zarestujeme. Podlejeme bielym vínom, ktoré necháme zredukovať na miernom plameni. Dávame však pozor, aby krúpy so šošovicou neboli nikdy suché. Postupne dolievame vývar, nie však viac, ako je nutné, a teda len tak, aby bola zmes mierne zaliata. Pravidelne miešame a dolievame vývar, po kým nezmäkne aj šošovica.
Cuketu si nakrájame na pol centimetrové polkrúžky, špargľu zrežeme z koncov a tiež nakrájame na menšie kúsky. Zeleninu pridáme do woku ku zmesi krúp a šošovice a krátko podusíme, aby si zachovala chrumkavosť a sviežu zelenú farbu. Pred koncom dolejeme smotanu a necháme krátko prevrieť. Dolejeme zvyšok vývaru, aby zmes nebola príliš hustá a zachovala si krémovitú konzistenciu. Krupoto odstavíme, pridáme maslo, ktoré do rozpustenia vmiešavame. Nakoniec do krupota rozdrobíme aj bryndzu, čím jedlu dodáme „slovenský punc“. Jedlo už len ozdobíme na panvici opečeným prosciuttom s kvapkou olivového oleja, posypeme nasekaným medvedím cesnakom a podrveným farebným korením, podľa chuti dosolíme.
Dobrú chuť!
TIP: Ak na podlievanie používame bujón rozpustený vo vode, resp. doma pripravený zeleninový vývar, ktorý sme solili, nie je nutné do jedla pridávať soľ.
Produkty potrebné pre prípravu receptu:

Plnotučná bryndza Koliba

Tradičné maslo 100g 82%
Je vyrábané tradičnou receptúrou zo smotany ošetrenej pasterizáciou najmenej 95°C,…