
80 min.
Stredná
8
Ingrediencie | |
---|---|
CESTO: | |
5 | vajec |
3 PL | cukru |
3 PL | oleja |
6 PL | hladkej múky |
štipka soli | |
ORECHOVÉ CESTO: | |
5 | bielkov |
200 g | cukru |
100 g | mletých orechov |
2 PL | hladkej múky |
štipka soli | |
KRÉM: | |
5 | žĺtkov |
150 g | cukru |
5 PL | škrobu |
500 ml | mlieka |
200 g | Tradičné maslo Koliba |
2 | vanilkové struky |
čokoládové lupienky na posypanie |
Príprava:
Vaječné bielka si vymiešame so soľou, následne pridávame cukor, kým sa cukor nerozpustí. Žĺtka vymiešame s olejom, pridáme múku. Keď sú ingrediencie dobre spojené, zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto vložíme do papierom vyloženého plechu ( rozmery cca 25×35 cm ). Vložíme do vyhriatej rúry ( 180 °C ), pečieme cca 20 minút, nesmie sa lepiť na špáradlo. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom opatrne vyberieme.
Orechové cesto:
Vymiešame bielka so soľou, tak aby vytvorili penu, potom postupne pridávame cukor, kým sa cukor nerozpustí. Mleté orechy zmiešame s múkou a jemne vmiesime do pripraveného snehu. Cesto vložíme do toho istého plechu, zase vyloženým papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre cca 20-25 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom opatrne vyberieme.
Vanilkový krém:
Vymiešame žĺtky s cukrom, až kým sa cukor riadne nerozpustí. Postupne pridávame škrob a potom mlieko. Nakoniec pridáme vanilkové struky. Poriadne zamiešame a dáme na mierny oheň a miešame nepretržite, kým sa hmota nezhustne. Pomocou vidličky vanilkové struky vyberieme a hmotu necháme vychladnúť. Do mixéra vložíme maslo izbovej teploty a mixujeme, potom postupne pridávame vychladnutý vanilkový krém a dobre rozmixujeme.
Na upečený plát cesta rozotrieme polovicu vanilkového krému, na to položíme orechové cesto a znova potrieme druhou polovicou vanilkového krému. Posypeme čokoládovými lupienkami a nechápe odstáť v chladničke pár hodín.
Produkty potrebné pre prípravu receptu:

Tradičné maslo 250g 82%
Je vyrábané tradičnou receptúrou zo smotany ošetrenej pasterizáciou najmenej 95°C,…

Tradičné maslo 100g 82%
Je vyrábané tradičnou receptúrou zo smotany ošetrenej pasterizáciou najmenej 95°C,…